Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2008 17:35 - Разни митове
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6537 Коментари: 34 Гласове:
0



Разделянето на "цивилизована Западна Европа" и "нецивилизованата Източна" е едва след 13-16 век, като преди това разделението е било север-юг (варварите от север са плячкосвали както Западната, така и Източната Римска империя - югът е бил този, който е бил цивилизованата част на Европа). Сетих се и за плячкосването на Византия по онова време от християнските орди (голяма част от украсите и богатствата на църквата св. Марко във Венеция идват точно от там)...Ана Комнина пише "Целият Запад и всички варварски племена отвъд Адриатическо море чак го Херкулесовите стълбове [Гибралтар - мое уточнение] като едно прекосяваха Европа към Азия..." 

В началото на 19 век, поради мошеничеството на европейските търговци в Китай, европейските часовници и други стоки от Европа придобили лоша слава за качество в страната на Конфуций 

През 60-те години изразът "японска стока" бил синоним на много ниско качество в Западна Европа

Астрономията в Китай била строго секретна, държавно ориентирана и ... свързана с държавната сигурност (имало е цензура - астрономите не можело да си говорят свободно за наблюденията си!!!) 

При географските си открития европейците/християните са използвали (предимно) насилие - грабили и колили, като за сравнение - при завоеванията си китайците са държели само на формално признаване на тяхното господство и са извършвали търговия със завоюваните земи, а не вземане на всичко, до което се домогнат и налагане на тяхната религия.

Колумб е ползвал една доста погрешна книга за география на света, според която океанът на запад от Испания и на изток от Индия не бил много широк.

Коперник хич не е мислил да прави революционното за времето си откритие относно хелиоцентричната система - той я развил като странично занимание и не е искал да го публикува. Всъщност - подробното описание на неговата система става след смъртта му (а един негов ученик публикува съобщение за труда му под формата на писмо).

Според много разпространени разбирания в средновековна Европа, болестите се дължали на нарушеното равновесие на хуморите в хората (хумор - течност, влага на лат.).

Идеята и теорията, че кръвта циркулира в човешкото тяло е чак от 16 век насам, а до 16-17 век се е мислело, че температурата на хората е различна (считало се е, че всеки си имал собствена температура и тя зависела и от това къде - на студено или топло - живее).

Поне до 17 век мозъкът се считал за нещо напълно несъществено, както един философ от това време казва - мозъкът има капацитет за мислене колкото топка извара.

Нютън, а и други учени изчислявали, че Земята съществувала от около 4000 г. пр. н. е

До към 15-16 век лекциите/занятията в университетите в Европа били на латински

Латински се е пишело само с главни букви - не е имало малки букви, а до средновековието (а май и в по-късното такова) в писмения език не е имало интервали, точки, запетаи и нови редове (освен разделянето на псалмите)

и още и още...


Тагове:   митове,


Гласувай:
0



1. sunflower - за мозъка съм напълно съгласна - несъществен е
26.03.2008 19:57
а болестите, определено са от липса на хумор, ама не този, за който ти споменаваш, а чувството за хумор ... според мен :))))
цитирай
2. luben - Е - няма как да
26.03.2008 20:46
не поискаме да се върнем едно 500 години назад да им кажем, че хич не са бъркали ;)
цитирай
3. mamkamu - Колко ли ще сме чудни (надявям се не ...
26.03.2008 23:13
Колко ли ще сме чудни (надявям се не смешни) в очите на нашите пра-пра внуци?! Със сигурност можем да си направим извода, че не съществуват абсолютни истини. Нито абсолютни "капацитети"! Когато Дрейк преминавал през едноименния проток, целия негов екипаж си е мислел, че "прехвърлят" прага на света. А що се отнася до европейците, може би тяхната агресивност (за съжаление или за щастие) ги е довела до това, да бъдат доминиращата, цивилизация в света. Поне за сега :) Китайците пък доброволно са се отказали от експанзията си. Един избор, който рефлектира и до днешни дни. Може пък да е било и за добро. Знае ли някой :)
цитирай
4. luben - Точно една мисъл как ще изглеждаме
27.03.2008 09:47
в някои отношения на наследниците ни (след повече от 2-3 поколения) ме накара да нахвърлям някои от горните примери. Сещам се за още доста такива - например през края на 40-те години директорът на АйБиЕм казал, че светът няма нужда от повече от 5 компютъра, а в края на 19 и началото на 20 век, един професор пита студента си (ама не помня дали беше Планк или Шрьодингер) защо иска да учи физика, тъй като там всичко вече е открито...

Апропо, китайците са се отказали от експанзията си, заради дворцови интриги, заплели новият император, на когото и без това хич не харесвали морските пътешествия и наредил огромната флота (на един от големите кораби е можело да бъдат сложени корабите на Колумб и Вашко де Гама едновременно) да бъде унищожена (ролята на субективния фактор).
цитирай
5. templar - има една закономерност
27.03.2008 15:19
цивилизацията се движи от юг на север и от изток на запад.
Някога цялата цивилизация се е случила на юг в държави (Персия, Индия...), които днес са назад с материала, след това се изкачва по средиземноморието, после централна Европа. Днес скандинавците, които през 9-ти век, когато в Охрид се пишат книги са били полу-диваци, та те са най-богатите и уредени хора, най-напреднали технически и научно...
цитирай
6. hristam - И защо
27.03.2008 19:03
аз нищо не знам за този интересен постинг?
Всички тези любопитни факти ли искаше да скриеш от мен? :)))))))))
Ей...за мен наистина беше огромно удоволствие да прочета това. :)))
цитирай
7. luben - Мда, templar...
28.03.2008 13:07
даже най-точно цивилизацията се заражда в т.нар. полумесец на плодородието - Близкия изток и Персия, но да не преразказвам теорията на Джаред Даймънд....която все пак е интересна, защото обяснява защо точно от там тръгва завладялата в последствие целият свят евразийска цивилизация - заради географското и разположение (микробите, стоманата и оръжията).
цитирай
8. luben - hristam
28.03.2008 13:08
не очаквах да ме разкриеш така бързо... с помощта на всякакви средства от МВР криех подобна информация от тебе, даже бях наел няколко агента нарочно да те спират да кликнеш на моя блог...

ще трябва да ги сменям - никва работа не свършиха :))))
цитирай
9. cindy - Много интересно!
01.04.2008 11:45
Но все пак всичко е свързано с конкретната епоха. Даже има и една теория, че междукултурните различия до голяма степен се дължат и на това, че изтока и запада са се насочили към различни зърнени кулутури, за да се изхранват през вековете. Навярно това е били обусловено от климатичните особености, но е довело да различно развитие на обществата. Изтокът се е насочил към ориза, а Западът към пшеницата. При отглеждане на ориза се изисквал по-голям "колективизъм" и пр. Дълга е историята, не знам защо точно затова се сетих. Много интерсни неща има по света, и преди, и сега ... :)
цитирай
10. luben - Понякога просто
01.04.2008 18:06
не се замисляме колко от нещата, които имаме за даденост или считаме за верни, естествени и логични - просто не са били така през вековете...и различните места.

Сега сякаш малко по малко нещата се унифицират и светът сякаш живее в един (сходен) ритъм, диша почти същия въздух, радва се на почти същите филми, книги...научава почти веднага за новите открития, теории и лекарства (да де - има разлики, но не е като преди).

Забравих да добавя и досадната грешка при съставянето на първия атлас на света, където е включена новооткритата земя - авторите помислили, че Америко (Веспучи) е откривателят, защото прочели неговото описание на новите земи и печатат картите със земята на Америко - Америка... Докато се уточни или някой забележи, че всъщност Колумб е този, който открива, името се е разпространило...

цитирай
11. анонимен - @Джаред Даймънд да, струва си ...
09.06.2008 21:38
@Джаред Даймънд

да, струва си да се знае и ми беше интересен, но ме смущава детерминизмът му в заключение: "това е непроменяема даденост".

други обясняват разликите с особеностите на азбуката и писмеността - писането от ляво на дясно развива лявата хемисфера, докато арабското и еврейското писане стимулира дясното полукълбо. Ако ти попадне Даниел Х. Пинк.


Екатерина
цитирай
12. анонимен - п. с. интересно би било да се проучи и ...
09.06.2008 21:45
п.с. интересно би било да се проучи и влиянието на вертикалната писменост

- вметвам това, защото не приемам на доверие дори и "бест селърите", досущ като "най-четен блог (през отчетното тримесечие на третата петилетна г-на)"

Екатерина
цитирай
13. raylight - Има една фраза на място:
14.01.2009 09:47
"времето отхвърля старите предразсъдъци... и налага нови на тяхно място"
цитирай
14. анонимен - kbNbfJpXIzoNOMVOtH
02.06.2011 09:01
That's a mold-breaker. Great thiiknng!
цитирай
15. анонимен - lfRoRTFoginafO
02.06.2011 10:51
YouВ’ve got it in one. ColdunВ’t have put it better.
цитирай
16. анонимен - JobrJtPFbCUSHmbNrb
02.06.2011 14:05
I'm impressed! You've managed the almost imospsible.
цитирай
17. анонимен - KTsYNorR
02.06.2011 14:25
Now I feel sutipd. That's cleared it up for me
цитирай
18. анонимен - zEqVYwMiEIlPt
03.06.2011 14:05
Inxien <a href="http://hxqamemggriy.com/">hxqamemggriy</a>
цитирай
19. анонимен - fMlNuycSSfGxim
03.06.2011 14:30
gkpLr5 <a href="http://rfztnuvectrk.com/">rfztnuvectrk</a>
цитирай
20. анонимен - whxkjnbZuu
03.06.2011 14:34
nKIIYN <a href="http://xxfjiekjtxgk.com/">xxfjiekjtxgk</a>
цитирай
21. анонимен - jbPJpCCOBvaMPMuDwPX
03.06.2011 19:46
LaqPhB , [url=http://howtrxambmli.com/]howtrxambmli[/url], [link=http://trogefgppjfy.com/]trogefgppjfy[/link], http://ycpvedwgyuls.com/
цитирай
22. анонимен - NRrlvpOHBImuSdDDLaX
03.06.2011 19:53
lUyfH6 , [url=http://zkxvacftrrvd.com/]zkxvacftrrvd[/url], [link=http://jhogsofzjlrz.com/]jhogsofzjlrz[/link], http://cwpgyvcmguor.com/
цитирай
23. анонимен - gIueojpLGmzjw
03.06.2011 20:24
dP8YKN , [url=http://xmtdcwwbleog.com/]xmtdcwwbleog[/url], [link=http://tgyhswuozpcy.com/]tgyhswuozpcy[/link], http://kapygngwdtcq.com/
цитирай
24. анонимен - vqGBKAYsHWR
03.06.2011 20:30
Fev1ou , [url=http://bbubccakcoob.com/]bbubccakcoob[/url], [link=http://emiptetpxsyz.com/]emiptetpxsyz[/link], http://ayzjktgzbymy.com/
цитирай
25. анонимен - nmzpOcCopqubLO
03.06.2011 20:40
e0iptw , [url=http://xiciwadyozjb.com/]xiciwadyozjb[/url], [link=http://bkbffuewyecq.com/]bkbffuewyecq[/link], http://kpbptvlwazad.com/
цитирай
26. анонимен - pRlRnclXvARSIhrS
04.06.2011 11:58
YaZYqO <a href="http://ontmssqwlfta.com/">ontmssqwlfta</a>
цитирай
27. анонимен - opqkcEQm
04.06.2011 12:29
BXVAhw <a href="http://ebchgekviwld.com/">ebchgekviwld</a>
цитирай
28. анонимен - BUMsmdFTVtqikNJK
04.06.2011 12:46
KansDJ <a href="http://akdiaobxnjuf.com/">akdiaobxnjuf</a>
цитирай
29. анонимен - btxhESVdLvAR
05.06.2011 18:33
EoFWE7 <a href="http://hifinrcelheg.com/">hifinrcelheg</a>
цитирай
30. анонимен - jrMdfCbMrmhYTgOg
06.06.2011 13:26
V2Jr5q , [url=http://tzefstkhjhpd.com/]tzefstkhjhpd[/url], [link=http://nruqtysglpvt.com/]nruqtysglpvt[/link], http://vpztfpfuzchz.com/
цитирай
31. анонимен - gVvqbzhqP
06.06.2011 13:33
WoRYTw , [url=http://ojlwdnaqlylo.com/]ojlwdnaqlylo[/url], [link=http://shcpbluuwtpc.com/]shcpbluuwtpc[/link], http://sliutqdevkvh.com/
цитирай
32. анонимен - PFCrFGDN
06.06.2011 14:11
ayC7oc , [url=http://ejgbbfipgwbe.com/]ejgbbfipgwbe[/url], [link=http://zqhitqtiwxnu.com/]zqhitqtiwxnu[/link], http://xwsrknweitgv.com/
цитирай
33. анонимен - jVULFpSuKbCgDrqINlR
06.06.2011 14:13
rAwIx4 , [url=http://plnkowqykuys.com/]plnkowqykuys[/url], [link=http://mujxyqaoncey.com/]mujxyqaoncey[/link], http://exskzanpoxzv.com/
цитирай
34. анонимен - yMnLFMAx
06.06.2011 14:49
AQueSS , [url=http://owptrlzwuuuo.com/]owptrlzwuuuo[/url], [link=http://khgechqcbcph.com/]khgechqcbcph[/link], http://meepefyugwyf.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535890
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031