Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2008 13:22 - Абитуриентски спомени
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3270 Коментари: 3 Гласове:
0



Гледам и участвам по приготовленията на големия син за абитуриентството и волю-неволю се сещам за моите ученически години. Абе нали писах (или не), че скоро празнувах със съучениците юбилей... и беше супер,но това  е друга бира. Та ... гледам и се сещам за завършената (навремето се водеше елитна - сега - не знам) втора мъжка гимназия, а и като мина покрай любимото си 127-мо ... и за него се сещам. И разбира се - сещам се за мислите ни, интересите ни, разговорите ни. То и сега побъбрям с младите (все още ... особено приятелите им ... не ме възприемат като много дърт - не е чак толкова ужасно лошо) и ... винаги се изумявам в комбинацията от "същото" и "различното". Имат същото мислене и интереси (май) както бяхме ние, същото отдръпване от родители и институции, същия мерак за някоя друга водка и игра на карти, но ... по-различен речник, по-различни бъдещи планове, по-различни (повече) знания и отвореност.

И сега си мисля, че едно от най-хубавите и прекрасни дарове, които имат е, че са много, ама много по-свободни хора. Особено от гл. т. на изразяване и мисли. От гл. т. на бъдещи планове и личностна реализация. При нас бе така затворено от опции на тоталитаризма - не че не учехме после в университет и не станахме добри специалисти (доказали се извън БГ), но сега като ги слушам - кой къде иска да учи и какви планове има- просто ми е огромен кеф. 

Нищо особено и нищо кой знае какво не ви казвам и не споделям, но някак си покрай дребните приготовления за изпращането (щото няма да правя изпращане тип сватба - само с най-близки роднини) ей сега се замислих за това... какво е така различното и сходното. 

А вече пък се замислям... дали е само свободата? На нас пък ни беше вродена/изградена силата да я искаме и да се борим за нея някой ден. Те пък сега я приемат за даденост.

Някой да има още идейки? Просто пиша ей така. Доста ... необмислено и без глобални политико-исторически аргументи/мисли.

Такива ми ти работи.


Тагове:   спомени,


Гласувай:
0



1. martiniki - Мисля, че са по-зависими от нас,
06.06.2008 10:15
дотолкова, доколкото светът е все по-материален, повече са вещите, които ни заробват ...
Свободата е състояние на духа. Имаш ли я - никой не може да ти я отнеме. Тя е простор.Вътрешен простор. Затова съм мислила, че широко скроените хора са по-свободни от други. В тях има повече място за летене.
А за зависимостите и независимостта, относителна и неабсолютна във всеки случай,има един интересен разказ на Деница Дилова,част от който ще ти оставя, за да не се заплитам в повече мои думи ;))



" Напушва ме смях, като заговорят за някой си, че бил независим. Човек не може да е независим. Няма как да стане. Той зависи първо от стомаха си. Докато му куркат червата, за каква независимост става дума? Ще се продаде за най-сухия къшей хляб. После сме зависими от жалката си сексуална природа. И то, не, че изпитваме необходимост толкова от това да зачеваме или да оплождаме примерно както при животните, ами просто ни се ебе и това е. С това не можем да се борим и да сме независими. После зависим от доста други по-дребни нещица, които са смешни сами по себе си и се мъчим да се издигаме над тях, но неуспешно. Зависим от здравето си. Зависим от колите си, от апартаментите, от наемите, от предметите които трупаме около нас. Жалка картинка е така наречения съвременен независим гражданин. Той е най-зависимата жива твар на планетата. Битието определяло съзнанието. Да. Но и съзнанието определя битието. Определят се взаимно и зависят едно от друго. Няма мърдане. Добре дошли в света на зависимостта. Трябва да празнуваме Ден на зависимостта. Който и да е ден е подходящ. Но ние не искаме да си признаваме. Ще умрем, но няма да признаем. За едната чест. И от нея зависим също. Затънали сме до гуша в зависимост и сме много нещастни. А ние с теб, приятелю, ние с теб сме зависими от ракията. Една химична формула, от нея зависи кой си днес. Кой ще си утре. А наздраве!"


цитирай
2. luben - Чудесно
11.06.2008 15:07
и аз съм ги мислил тези неща! Мерси за цитата - нашите формули са и общи, и постоянни и ... променящи се утре. Иначе щяхме да знаем всичко. Скука. Може би. А може и да сме глупавички?
цитирай
3. martiniki - предпочитам се
13.06.2008 19:19
глупавичка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535857
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031