Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2008 19:01 - Tретото поколение (още от Българската идея)
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4582 Коментари: 8 Гласове:
1



Третото поколение

...

Тези, които размахват днес литературните ветрила над главите на комунистическите властници, следват установената партийна практика да премълчават неприятна тем история или да извращават историческите факти и образи. И те обявяват цялото трето поколение за “non-persona”, прогонена от техните писания, следите и саличени във “фашисткото минало”. Истината е съвсем друга: вълната на националното съвземане носеше тъй крепко третото поколение, че всичките анти или международни, особено марскистки идеологии, бяха принудени към пълно отстъпление. За времето от 1930 до 1940 г., когато третото поколение се появи на политическата сцена, може да се твърди всичко друго, но не и тенденцията на развитието указвала посоката към комунизма. Вън от някои непоправими идеалисти, каквито ги има навсякъде и винаги, репрезентативните личности на нашето поколение се бяха отвърнали от левичарството, въпреки – или по-добре казано: поради – будното си социално чувство. За комунизма оставаха само отпадъците на нашето поколение. Затова не учудва, че когато политически декласирани комунисти грабнаха властта по силата на трагично обективния ход на събитията и с чужда военна помощ, техните водачи се оказаха полуобразовани. И ако в първите години на новия им режим няколко буржоазни, социалистически или земеделски групи не им бяха заели бедната си наличност от интелигенти, даже и собствените им привърженици щяха да се ужасят от грозотията на тяхната некултурност. ...

...

Правителството на Земеделски съюз с въоръжените си “оранжеви гвардии”, от една страна, и това на “професорите” след юни 1923 г., от друга, бяха изкопали истинска пропаст между селото и града, която ставаше все по-непоносима. Невъздържаната, необмислена демагогия на Александър Стамболийски, който бе нарекъл пред Църковния събор в 1921 г. София “Содом и Гомора”, която трябвало да бъде вкарана в пътя даже и ако трябва да бъде срината, след това пък високомерното отвръщане на интелектуалците от всичко, което миришеше на село, не ни се нравеха. За нас София не бе повече “блудница” от всички други столици, а колкото до българската селяния, тя надминаваше по житейска мъдрост и професионално умение ако не всички други, поне тези на Балканския полуостров.

...

... Марксизмът отдавна бе престанал да бъде примамващо видение и то не само защото Първата световна война бе опровергала мнимата солидарност на социалистическите партии, а преди всичко защото най-ранното му осъществяване го направи ужасна действителност и в ръцете на болшевишките сатрапи. Насилствената колективизация (по-скоро ликвидация) на руското селячество с милиони жертви, пресушаването на духовния живот и на изкуствата с многозначителните самоубийства на Маяковски и Есенин, чистките сред партията и армията – тази противна сатрапия опроверга наистина и най-чистите мечти и въжделения. Да прегърнат подобна идея и да се ангажират с комунизма можеха при това положение хора, които бяха заложили отнапред съвестта си на насилието или пък разчитаха на лична прокопсия с това насилие. Нищо не мразехме повече от принудата и липсата на свобода – ние, които израстнахме съвършено свободни във волния свят на нашите балкани.

...

... Идеите на фашизма, на националсоциализма като откровение на времето? Все пак нашето поколение не се определи за тях... Тази зла клевета, която комунистите съчиниха по-късно и с която си служат и днес, за да унищожат физически и исторически цяло едно поколение, като го захвърлят в кюпа на “фашисткото минало”, тази легенда трябва да бъде веднъж авинаги демаскирана и опровергана!

 

Към 1930 г. нашето поколение се бе вече оформило, бе се ориентирало в живота. За тези, при които обществените проблеми намираха отглас, пътищата бяха предначертани: във или извън париите. Разбира се, т.нар. конституционни партии – фашитски партии в България нямаше. Нам всички, които отказвахме да се прононсираме в политическите клубове, предстоеше да сътворим нови форми на обществени живот, да посочим нови полюси за политически кристализации, по възможност като дело на цялото поколение. Една част тръгна преди другите: “Млада България”, макар акцията да бе замислена като обща. Причината: всички ние, които дтогава се бяхме въртели повече или по-малко около кръга “Звено”, се убедихме в есента на 1932 г., че от духовния водач на този кръг не може да се очаква политическа акция. Бях се завърнал от пътуване в Германия с убеждението, че в Средна Европа назряват събития, които ще раздрусат омразното статукво. Опасявахме се, че тези събития ще изненадат България неподготвена и считахме, че политическото развитие и в нашата страна трябва да се форсира в смисъла на създаване на нови обществени сили. Казасов отрече тази нужда. Не ставаше вече въпрос за идейни различия, а за по-голямата или по-малката политическа проницателност. Пътищата трябваше да се разделят. По-късното развитие ни даде право.

 

“Млада България” ... бе вече по силата на самото си име нещо повече: програма и позив за “възкресение” на поваления на земята от войните български народ. ... Никога обаче – нито от страниците на списанието, нито в публичните събрания – от “Млада България” не се проповядваше фашизъм, а още по-малко националсоциализъм. ...

 

За “десничарство”, “реакционерство” и “фашистки идеи” още по-малко може да се говори за групата, носеща името на списанието си “Нация и политика”. Тя кокетираше с понятието “народнячество”, поради което политическата и програма остана неуяснена. Влечението към средите на Земеделската партия бе даже по-открито.

...

.. третото поколение не сееше омраза, а търсеше да зарива изкопани от други ровове; то не насъскваше едни срещу други, а гледаше да помири и да сближи; то не разделяше, а събираше. Даже и когато отричаше, то вършеше това само за да посочи положителното. Така или иначе, то бе станало фактор в политическата ни общественост. Само това поколение не носи вина за погроми и убийства, само то нито пожела, нито прие жертви в името на съмнителни идеали, а бе готово да се самопожертва и по-сетне стана наистина жертва на небългарски домогвания.

 

Протоколите от т.нар. “народни съдилища” не бидоха публикувани, може би още и затова, защото съдържат в потресающа редакция доказателствата за истинското родинолюбие на цяло едно поколение. В истинността и откровеността на неговите представители те трябва да са били тъй убедителни и трогателни, че даже поръчани съдии-екзекутори не посмяха да издадат смъртни присъди.

 

Като избиха обаче подло в нощта на 2 февруари 1945 г. тъй попадналите в ръцете им водачи на това поколение, комунистите удостовериха в страха си от тях само безпорното им духовно надмощие.

В историята се случва рядко, което стана в нея нощ: убийците да издигнат с престъплението си паметника, който историята дължи на избитите.

 

Стр. 22-28-30-32-39-40

 

Стефан Попов, Българската идея (очерци, писани през годините 1967-1980), изд. Летописи, София 1984



Тагове:   още,   поколение,


Гласувай:
1



1. anastasiia - Аз
22.06.2008 17:16
продължавам да чета откъсите от книгата...С нарастващ интерес!...
Нямам нищо против и още!...:)
цитирай
2. templar - Браво!
23.06.2008 07:45
Пирон в ковчега на чалгата
цитирай
3. templar - нещо като отговор:
23.06.2008 09:01
http://templar.blog.bg
цитирай
4. luben - Много се радвам
23.06.2008 10:13
че има (макар и малко) хора, които могат да видят къде са били (и дай Боже да бъдат) ценностите на нашия народ, да повтаряме по-често истината за нашето минало (не изкривена и от днешна гл. точка а така, както си е било) и по някакъв начин ако може да продължим и обновим идеалите на няколко поколения родолюбиви и милеещи за страната и истината българи.
цитирай
5. анонимен - mbjwSqKBtrzS
02.06.2011 07:34
ThereВ’s a sceert about your post. ICTYBTIHTKY
цитирай
6. анонимен - xIuktuzwrNg
03.06.2011 15:05
MKr698 <a href="http://pfipuzgyhxgq.com/">pfipuzgyhxgq</a>
цитирай
7. анонимен - BSkcqCnfBnEXlX
04.06.2011 11:56
jMv3gA <a href="http://rzoqlusowuhr.com/">rzoqlusowuhr</a>
цитирай
8. анонимен - OSzoqnzlGInMiBbiGEe
06.06.2011 13:48
x1V6X4 , [url=http://mqurrjkeosan.com/]mqurrjkeosan[/url], [link=http://legwugbdglql.com/]legwugbdglql[/link], http://lafvytmaiirc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535902
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031