Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 17:43 - Kак духът лекува тялото
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2459 Коментари: 3 Гласове:
0



или ефектът плацебо - целебната сила на надеждата - по тази тема бях чел много и се интересувам от доста години, но основно източниците ми бяха различни източни или производни на източни системи за духа. А в последния брой на сп. GEO има една прекрасна статия (е - не е супер научна, но има доста интересни позовавания на съвременни научни изследвания - основно от 10-тина г. насам), части от която ми се иска да споделя като малки темички за размисъл: 


Учените все още търсят тайнствените пътища, по които духът влияе върху тялото. Но вече е сигурно: мислите и чувствата променят физиологичните процеси

Западната култура залага на ясно видимото и измеримото. Повечето учени отхвърлят нематериалната, неуловима с просто око действителност, която чувстваме и преживяваме, и я пращат във въображаемия свят на спиритизма.

По време на медитация насочваме мислите си като инструменти и предизвикваме телесни промени - понижаване на кръвното налягане, разграждане на отлаганията в съдовете, увеличаване на антителата.

Успокояващият ефект на молитвата е известен и в исляма, и в индуизма, и в будизма. Съсредоточеното призоваване на Бога укрепва имунната система. Невероятно, но факт!

Изследванията на клетъчно и молекулярно ниво разкриват изненадващи взаимодействия между нервите, хормоните и имунната система.

Уредите показват кои мозъчни структури са активни, когато човек приема хапче, смятайки го за лекарство, макар че то не съдържа никакви активни съставки.
Явлението е известно като "плацебо ефект" (от лат. - ще бъда харесан). Смята се, че е един от ефикасните принцип на действие в лечението на болестите.

Човекът е надарен със способността да направи от нищото нещо полезно и целебно.

Изследванията показват, че хората, които вярват в излекуването си, озравяват много по-бързо от съмняващите се.

Ако по време на визитация главният лекар и помощниците му съсредоточат цялото си внимание върху болния, състоянието му мигновено се подобрява.

През нервната и имунната система очакването на излекуване стимулира производството на имунни клетки в лимфната тъкан и костния мозък или пряко активизира лимфоцитите. Те поглъщат болните клетки, маркират ги с антитела или ги отравят.

Колкото и да е обидна за медиците, подигравката на френския философ Волтер е много близка до истината: "Лекарите предписват лекарства, за които не знаят почти нищо, гълтат ги хора, които нямат представа от собственото си тяло, за да лекуват болести, за които не знаят абсолютно нищо"

При целият си опрадан скептицизъм ориентираната към естествените науки медицина не доглежда две неща. Първо, лекарите и днес не знаят какво точно става с пациента и защо прилагат тъкмо това лечение, а не друго. Иначе не би имало изненади като болковата терапия на колянната артроза с мнима хирургия. И второ, факт е, че въпреки неясната терапия, която прилагат, лечителите церят немалко страдания.

... Без да знаят, те са действали според една прастара програма на природата. Мозъкът произвежда по естествен път хормони, които изключват болката. Наричат ги опиоиди, защото са близки по химичен състав до опиума.
Благодарение на тях жените понасят мъченията при раждането. Опиоиди се произвеждат и когато тежко ранен войник бяга, за да се спаси, и не се поддава на болката. Следователно мозъкът решава колко болка да допусне и доставя средство против нея.

Мозъкът реагира на дразненията толкова по-силно, колкото повече внимание им обръщаме. Това проличава дори в кривите на мозъчните токове, записани от Флор (немска невропсихоложка). При хората с грижливи партньори, болковите дразнения предизвикват до три пъти по-силна реакция, отколкото при онези, чиито партньори не се отнасят сериозно към страданията им.

Би било пресилено да определим плацебо като пенкилер. Колкото по-малко един организъм излиза от равновесие под въздействие на психиката, толкова по-трудно се поддава на лекуване с внушения.

Важно е не само как изглежда хапчето, но и кой го предписва и дава. В едно клинично изследване пациенти с язва получават плацебо медикаменти от сестрите - в резултат само 25 процента реагират положително. Ако обаче на раздаването на медикаменти присъства и доктор, след приема 70 процента от пациентите се чувстват излекувани. Нерядко лекарството е самият лекар.

Още Платон го е казал на античните лекари, които се опитвали да помагат с билки: "Лечебното изкуство е да избереш точната билка. Но част от лекарството е магия. Който иска да оздравее, трябва да повтаря магическата формула. Без магия билката е безполезна."

(от сп. GEO, септември 2008)






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lava - Благодаря, че го сподели с нас
30.08.2008 11:10
Много се пише за силата на мисълта напоследък. Все повече се убеждавам в това. Преди години след тежка житейска ситуация получих бучки по гърдите. Трябваше да се оперирам. Но преди това попаднах на книгата "Диагностика на кармата" на Лазарев. Бавно, крачка по крачка я осмислях и променях мисленето си. Когато след време нямаше и помен от бучките, за мен това беше чудо.
Наскоро бях в "Интензивна дзен група за осъзнаване - Кой съм аз". След първоначалното притеснение придружено с нечовешка болка (да седя на пода с кръстосани крака се оказа неудобно и болезнено) изведнъж усетих да ме обзема спокойствие, лекота и радост. В този момент с изумление усетих, че нищо не ме боли. Беше невероятно откритие (вярвах на теория, че е така, но когато го преживях реално въздействието върху мен беше много истинско и катарзисно).
Понякога ми е тъжно от това, че много малко хора вярват в това. А се доверяват само на нещо, което могат да пипнат, да проверят.
Поздрави за постинга.
цитирай
2. luben - Вероятно
01.09.2008 14:50
много хора ги знаят тези неща, особено тези, които са чели и интересували от източни учения и състоянието на духа (нематериалното), но за мен бе интересно и важно, че практичния подход на евро-америка (наука, експерименти, изследвания) вече се насочва и към този аспект на живота, който ще е ключов и много важен в следващия етап на човешката еволюция (по-скоро - самоопознаването).
цитирай
3. raylight - Правилно
13.01.2009 09:00
Само защото нещо звучи странно, не го прави невярно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535959
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031