Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2009 13:17 - Версай - Versailles
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8179 Коментари: 20 Гласове:
0



Версай е име, свързано неизменно с Париж (едно от местата, което “трябва” да се посети, когато някой изброява какво да се види в Париж) и с разточителна красота. Въпреки че красотата е красота "по себе си" и доставя удоволствие без значение дали е “семпла” или не, но след Версай не може да не мислиш за категорията “разточителна красота”. Съвсем не случайно руските дворци се опитват да подражават (и/или да надминат) на Версай – посещението на Петър Велики през 1717 не е останало без последствие за строителството в Русия.

 

В поредицата ми от посещения на дворци през годините, Версай беше на доста късен етап (не че съм ги посетил всичките, но вече бях видял не малко в Англия, Германия, Австрия, Италия, Чехия ... говоря за европейската култура/строителство - в Китай дворците са много по-различни) и когато преди 7-8 години го посетих за първи път бях много и силно впечатлен. Така беше и този път – манията за величие и разкош на Краля слънце се пренася през вековете във възхищение към труда на многобройни архитекти, скулптори, художници, майстори на мебели и дизайнери на вътрешно обзавеждане (макар тогава да е нямало точно такава професия). И градинари, разбира се (тези редове ги пиша подтикнат от разказът на мамкаму за чудесата, дето са сторили с градинката си от задния двор).

 

Виновникът за Версай е грозноватият Луи XIV, който през зала-две те гледа от някой портрет и няма как да забравиш особения му лукавичък поглед, големия крив нос и дългата черна къдрава коса, в които много трудно може да намериш нещо красиво или благородно. Но външният вид е едно, а това какво си построил (т.е. си заповядал да построят) и оставил след себе си – друго. Бащата на Луи XIV – Луи XIII е имал ловна хижа и градина на това място, но Кралят слънце е решил да премести двореца си от Париж във Версай – хем да не е в самата столица, където превратаджиите са били постоянна заплаха, хем да не е твърде далеч да не може да контролира светските дела на държавата си. Заедно с това Луи XIV се е нуждаел от много място, където да може да подслони и придворните си (броят им бил между 3000 и 10000 в различни периоди), за което пространствата във Версай са давали прекрасна възможност. И така – речено – сторено и между 1682 и 1789 Версай става мястото и символът на абсолютната монархия - огромно, помпозно, лъскаво и красиво - вероятно точно така го е виждал и желал Луи XIV. Но ще оставя историята на Франция и монархията и на други (пък и това не ми е целта в момента) – само да отбележа, че след Луи XIV като властващи във Версай идват Луи XV и Луи XVI (който заедно с жена си – Мария Антоанета завършва живота си на гилотината на днешния плас Конкорд). И да вметна три от не малкото важни събития, случили се във Версай - договорът от 1783-та, който утвърждава независимостта на САЩ, обявяването на Германската империя от Бисмарк през 1871 и договорът за края на Първата световна война (който създава предпоставките за втората) през 1919.

 

Още с пристигането си, човек се натъква на прекрасните врати, огромния двор и забележителните фасади на двореца. Чакането на опашка (даже на 2 опашки – една за билети и една за влизане в двореца) ти дава възможност да поогледаш (ако сте 2-ма – може да се сменяте за оглеждане) огромното пространство пред самият дворец. То те подготвя за влизането вътре, където започваш с малката църква (параклис е доста нелепо да се употреби в случая), която е малка само сравнена с големите европейски катедрали (или повечето римските такива), но по красота и пищност не им отстъпва. След това минаваш през Апартаментите (State apartments означава точно държавните/светските апартаменти, но по някаква причина така не ми звучи добре), където ахваш във всяка следваща стая – тази за рисуване на Херкулес, тази за рисуване на Изобилието, на Венера, на Диана, на Марс, на Меркурий, на Аполон ... докато стигнеш до залата с огледалата (където е подписан договора за края на 1 св.война). Само да отбележа, че по време на революцията нашествието на тълпите във Версай почти всичко е било изпочупено и откраднато, като сегашното състояние на музей, Версай дължи основно на Луи Филип, който трансформира двореца в “Музей посветен на славата на Франция” – възстановката е правена по описания и използване на мебели от оргиналната епоха. Залата се води за една от най-забележителните стаи там, макар че в началото е била проектирана просто за коридор между 2 крила. Стаята на Кралят слънце гледа точно към двора и е излишно да се каже, че е поразяваща по пищност (много злато, тук-таме нещо червеничко, кристали и мрамор), но не по-малко красива е и стаята на кралицата. Задъхан от тези гледки преминаваш през следващите стаи, където зърваш коронацията на Наполеон и Жозефина (от Давид), за да достигнеш Залата на битките (това е било крилото на принцесите на двореца), където 35 големи картини изобразяват най-значимите френски военни победи.

 

Задъхан от всичко това напускаш двореца и навлизаш в градините. Всъщност вече си хвърлил няколко погледа от различни стаи и зали и си добил представа как изглеждат от високо - прекрасни форми, оформени пространства, алеи, зеленина, цветя... Разхождайки се сред тях се натъкваш и на множество фонтани и скулптури – нови красоти и пищност, сред които се открояват фонтата на Латона (централно разположен), фонтана на Аполон (също централно, но в долния край), пирамидалния фонтан, къпещите се нимфи, фонтана на змея и този на Нептун – построен по времето на Луи XV (в северната част). В градините има огромни алеи, пътеки, канали с вода, множество по-малки фонтани и скулптури, които също те карат да се възхищаваш отново. А не остават незабелязани и многото градинари, които не спират да оправят нещо по градините. Така стигаш до Големия и Малкия Траинон – места, създадени за оттегляне от светската шумотевица и почивка на кралете и кралиците – и съответно доста по-малки и не така пищни.

 

Многото думи не могат да пресъздадат и една снимка и имам не малко такива от там, но поради липса на време да ги слагам и поради наличието на сайта на Версай, където качеството и количеството е далеч по-добро правя най-лесното http://en.chateauversailles.fr/discover-estate, http://en.chateauversailles.fr/homepage . Насладете се и вие, макар и от разстояние.



Тагове:   Версай,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - Да, бива си го Версай :)
24.06.2009 13:26
Лани го посетих и възпях фонтаните. Много поетично си го описал. Огледалната зала наистина е фантастична. Но дотолкова е претъпкано всичко с туристи, че дъх не можеш да си поемеш, затова и в градините ми беше най-хубаво! :))
цитирай
2. luben - Предния път
24.06.2009 15:24
имах малко време за градините, а и беше късна есен - само ги обиколих с онова открито влакче. Но сега бяха в пълната си прелест!
цитирай
3. mamkamu - Просто имат традиции хората
26.06.2009 16:27
Не че е толкова просто, де :)))
цитирай
4. raylight - А, да , ние нямаме никакви
27.06.2009 09:30
защо все ни бъркат със славяни тука?

Във Франция просто не е стъпвал турски крак
цитирай
5. luben - Франция
29.06.2009 11:28
е имала Сен Шапел преди турците да влязат тук, а и в Европа е имало много други големи/сходни шедьоври преди 1396-та. Да не говорим, че Истанбул е един прекрасен град - имперски, красив.

Виж за славяните си прав - от тях няма и следа от държавност, култура, шедьоври. Нищо. И погребенията им са ... нецивилизовани. Ала това е друга тема. Иначе съм съгласен, че липсата на традиция и държавност пречи една нация да има повече "исторически" забележителности. От друга страна гърците като открият едно камъче - направят около него супер музей, а "нашите" Перперикон, Татул + крепостите Червен, Лютица, Монек и други са в едно направо смешно, даже жалко за посетителите състояние. Че нямаме като във Франция, Германия и Италия - нямаме, но че имаме повече от десетки други и не го пазим и тачим - и това си е така.
цитирай
6. анонимен - iFXeEjZu
02.06.2011 10:15
Wow, thatВ’s a really clever way of thkining about it!
цитирай
7. анонимен - tobzhVSHoUlEmtkQBzf
02.06.2011 12:32
YouВ’ve got it in one. CodlunВ’t have put it better.
цитирай
8. анонимен - OPDPcEnLOLQBLHK
02.06.2011 13:59
This forum needed shknaig up and youВ’ve just done that. Great post!
цитирай
9. анонимен - NYUSdGxBbOkrEzPFLJI
03.06.2011 14:30
xSOlX3 <a href="http://rvwwbgnzpeip.com/">rvwwbgnzpeip</a>
цитирай
10. анонимен - UQyuKswufWEYIY
03.06.2011 14:35
LuMhar <a href="http://ordqtbshxjft.com/">ordqtbshxjft</a>
цитирай
11. анонимен - ryjhJGeXYFo
03.06.2011 15:03
YsOIT6 <a href="http://ideriipgwlcn.com/">ideriipgwlcn</a>
цитирай
12. анонимен - gRZDpDanmsn
03.06.2011 19:49
k4EZv6 , [url=http://hhzezcrictsy.com/]hhzezcrictsy[/url], [link=http://jkqdgectdyvj.com/]jkqdgectdyvj[/link], http://nfnzplhwyked.com/
цитирай
13. анонимен - VImBHMIWbHKp
03.06.2011 19:59
LSXJjQ , [url=http://bhoaaarimeqk.com/]bhoaaarimeqk[/url], [link=http://rgstbcaqsgrs.com/]rgstbcaqsgrs[/link], http://iihrvyparnry.com/
цитирай
14. анонимен - JJRdkMSJqZVA
03.06.2011 20:14
T6tqPD , [url=http://bzswkespkauz.com/]bzswkespkauz[/url], [link=http://jrvexnmfzwfk.com/]jrvexnmfzwfk[/link], http://eouevmblcmqy.com/
цитирай
15. анонимен - qspNCvnfwcpBpcRpLmz
04.06.2011 12:01
L3MOR2 <a href="http://lowdhuwsylar.com/">lowdhuwsylar</a>
цитирай
16. анонимен - goKrljxISNeOZJu
04.06.2011 12:13
mYcWFK <a href="http://ivaddcgixffq.com/">ivaddcgixffq</a>
цитирай
17. анонимен - cxltElBEbMxvC
04.06.2011 12:59
MXyJkB <a href="http://oavshphhrmiy.com/">oavshphhrmiy</a>
цитирай
18. анонимен - FCwMPNttjGMR
06.06.2011 13:07
lwSwk5 , [url=http://dcfkvtutivrb.com/]dcfkvtutivrb[/url], [link=http://cyqyoyhoswih.com/]cyqyoyhoswih[/link], http://ewqrjotjbxam.com/
цитирай
19. анонимен - npZgarPNwTm
06.06.2011 13:32
mBWx11 , [url=http://cetcoyzyctux.com/]cetcoyzyctux[/url], [link=http://ehasgduxfrhe.com/]ehasgduxfrhe[/link], http://gfpdbhbcxidx.com/
цитирай
20. анонимен - KJQJjXgiEeDNM
06.06.2011 14:32
pEPMfg , [url=http://kghrncekefaj.com/]kghrncekefaj[/url], [link=http://woszqsqddyyd.com/]woszqsqddyyd[/link], http://tjptialannbe.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 536003
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031