Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 14:42 - Малко февруарски мисли -
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1641 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.02.2010 14:58


бяха почнати по време на слъчицето, изгряло над София и точно написах една страничка и нещо и като я пуснах ... изчезна – явно системата ми е прочела основното на постинга и е решила да ме върне назад да види дали мога да напиша отново това, което мисля. Е – ще бъде малко по-различно, но съществото ще си остане.

 

Както и да е – липсата на време обуслови липсата ми тук от месец и половина. А освен работа, през този период имах и едно забележително преживяване – посещението ми на Обетованата земя.  Още като се върнах имах желание да пусна тук снимки и коментари, но тъй като това ще изисква малко повече време, оставих това за по-нататък. Ще го сторя, защото наистина ми се струва, че ще е интересно за хора, които не са били там. А и като една радост е споделена, тя е по-голяма. Е – по някои от моите стъпки мина след броени дни и ББ, но ... да не прекалявам със съдбовността и сравненията. Поне - да не го правя в този постинг ;)

 

След доста заетите и запълнени работни и почивни дни през януари и началото на февруари, успях да си издействам малко време за себе си, през което се отдадох на белите склонове на Пирин и красивата природа в долината между три от най-големите ни планини. С любимите ски, разбира се (и да не забравям сноуборда, но там все още се гледаме малко формално на моменти). Та като се отпусках след/по време на биричка или червено вино и поради факта, че нямаше кабелна телевизия (да – човек може да оцелее и без такава) просто гледах програмите на т.нар. национални телевизии. Те пък едни програми (апропо – гласуванията за най-забележими събития на 20 век ме разби, но това е друга тема), но програми – при това с новини. Случих на късмет - уцелих сякаш джакпота – историята с арестуването на октопода (или са октоподи?). И ... се позамислих – правителството на ББ до момента лъсваше с няколко забавни, но “яки” (както казват синовете ми) изказвания на ББ, гарнирано с големи и точно толкова яки гафове на неговите подчинени – за Желева се каза май предостатъчно, а за идиотщините и глупостите на Игнатов (дето ще напълни страната със смехурковци доценти и професори, само и само да си уреди частния си НБУ с повече кадри с титли отпред) и Дянков не спира да се коментира. Последният, освен да ръси щуротии, се оказа, че има и едно огромно, на нищо не почиващо самочувствие - толкова значимо, че не се посвени да се сравни с Брат Пит –добре, че актьорът не го е чул да хукне да си прави пластична операция. И докато това дали прилича на Хер Флик или на Брат Пит, дали разбира от всяка сфера, по която се изказа не е толкова важно (макар, че е ключов министър и вицепремиер), бях неприятно очуден и отвратен от издигането в ранг официална държавна политика на рекета и безаконието, на неспазването (без решения на съда) на договори.  Още не мога да проумея как хората мълчат на наложения държавен рекет – официално да не си плащаш, след като си получил разни услуги/продукти, а на всичкото отгоре да изискваш най-официално и рекет (ще ви платим, ако се откажете от част от договорената сума) е – това ли е държавност? Това мяза на шмекерлък на дребно – не знам дали и във Филиповци не са по-честни и не си държат на думата. А ние ... като държава – говорим, пишем и тръбим как трябва да сме европейци – европейците или американците не само, че си спазват договорите, поети от страна на държавата (ако има далавери – да – съд, разваляне и т.н., но и това е включено в държавността). И се замислих и не се сетих за което и да е правителство (синьо, червено, жълто, каквотоетам), което макар и с неприязън да не си е спазвало писмените договорености (за свършена работа – иначе имаше не малко разваляни договори преди изпълнение или променени такива), макар и да не е харесвало какво е правило предното такова. Обаче си там за да поддържаш държавност, законност, а не да се държиш като в кръчма или хазартна зала (оопс – май там правилата са си железни).

 

Но не ми бе думата за това - покрай купищата гафове сякаш сега се се направи първи сериозен опит за разбиване на мафията у нас. Мафия, която не е (само) от онези, които се избират и назначават на всеки 4 години – не – мафията, която е зад тези избирани (от нас), мафията дето е с дълги и лепкави и здрави пипала в медии, съдебна власт, силови структури, бизнес, политици – всичко онова, което и осигурява стабилност. Логично беше тази мафия и този октопод да са устойчиви и да не зависят от едно или друго 4 или по-малко годишно правилтелство. Още преди 80-90 години Ал Капоне си е биил осигурил устойчивост и комфорт с купени (и нахранени) журналисти, съдии, полицаи и прокурори. Животъ ни тези 20 години сочеше, че мафията у нас ги има всичките. И сега ми стана интересно как те – купените, очарованите (щот А. Петров бил чаровна личност и бил очаровал кого ли не), информираните (щот се оказа, че той и информирал този и онзи) и кой ли още не (то се вижда, че има бая подкрепа и от блогъри – интересно как те така добре са осведомени за неговата невинност и за световната конспирация към чаровника – нелепо е да се отрича, че човекът най-вероятно притежава подобни качества – логично е, макар да не го познавам). По националните медии почнаха да се чуват едва ли не повече хвалби за агента под прикритие и за това кой точно и как го е вербувал и внедрил, отколкото относно нещата, за които е арестуван. А тези неща са от нашата мила, родна действителност – те са тези, които виждаме наоколо цели 20 години и не виждахме нито един изваден наяве. А бе логично именно хора, които играят двойни игри – хем подхвърлят по някоя дребна или по-едра риба на властта, като по този начин “доказват” своята лоялност към службите (пък даже и към международните такива), хем от подобна непоклатима позиция развиват държавния рекет и мафиотство. Е – може да има още 1-2-3 октопода – не знам точно, но такива ако има не са кой знае колко много – все пак за добър мафиотски октопод се изисква и доста работа зад кулисите и доста – в сивия сектор. И когато си стъпил и на 2-те места, при това официално – какво по-лесно и благо? И все пак браво на държавата, че за първи път се забърка във вадене на кирливи ризи/агенти така надълбоко! Според мен би било несправедливо да се подмине този факт и тази акция и ще се даде само храна на защитниците на октопода и мафията.

 

Покрай ежедневните нещица, дето пръкват в тази афера днес се натъкнах на още нещо, което малко или повечко ми нагорча – във връзка с поредния фарс на Петров, че пратил писмо на фин. министър (а преди това бе фарса с писмото до ам. посланик, по-рано е бил фарса с изслушването му пред парламентарна комисия поради заплахи за живота му – всъщност ползвам думата “фарс”, но и са добре премислени и изиграни ходове, което говори за опитност, за познаване от вътре на системата и за какво ли не) дето ... банките били организирали всичко това. Та – Дянков отрича, че има такова писмо, но преди малко видях информация, че .... “ Оказва се че такова писмо има, пише в. "24 часа". То обаче е подписано от трима души. Това са Алексей Петров и Теодор Дечев, като представители на Съюз за стопанска инициатива на гражданите (ССИГ), и Аднан Лидиянов от комисията по данъчна политика, съобщава пред изданието самият Дечев.”

 

Е – тук вече ми стана едно съвсем кофти.  Поради името на Теодор Дечев. Хиляди пъти сме обсъждали моралността и връзките (дали, какво, как) с бившата ДС. А колко пъти сме обсъждали моралността и връзките с настоящата мафия и тайни служби? Наивност или глупост е да си слагаш подписа до този на мафиот и агент под прикритие? И ако да – защо не е същото за ДС? Ако и за двете е така – какви са моралните последици за хората, делили софра, писма и кафета с хора като таен агент Ал. Петров? Ама ... аз/той/тя не знаехме ... И аз не знам, но горчивият вкус е налице.  И не е приятен. И ми е криво.

 

Дали ще можем да кажем след време, че все още има мафия в държавата мафията, но помним времената, когато мафията е имаше държавата България. И дали ще се окаже, че най-куриознотото е било, че онази държава-мафия бе променена и даже разбита от един от основателите на рекета и мафията у нас? Дали ще е така - звучи невероятно, но може да се окаже факт – както беше казал навремето Пенчо Славейков относно повечето неща със домейн “България”. Боже – пази ни – нас и страната ни – може пък и светлината в която вярваме да стане по-силна и по-истинска за всички в родината ни.

Такива ми ти работи.



Тагове:   малко,   мисли,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535982
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031