Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 10:59 - Едно интересно мнение за ГМО
Автор: luben Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2555 Коментари: 3 Гласове:
2



От време на време поглеждам по-различни мнения за ГМО, защото това, което е в публичното пространство е меко казано едно нищо (да не кажа, че напомня тотално пропагандата от тоталитарно време, защото хич не се чува другата страна на нещата) и сега реших да пусна една интересно мнение, което видях в един дисусионен форум (ерго - авторът го е пуснал публично) и ми се искаше да го споделя. Тук е мястото да отбележа, че аз не съм нито за, нито против, като определено ме дразни това напълно едностранно и заливащо ни "Не-на-ГМО" мнения. Де факто ние ядем модифицирани (с изкуствена селекция) плодове, зеленчуци и меса, но по това нищичко не се говори. Казвам го, защото нямам намерение да отговарям на лумпени, които не разбират нито от генетика, нито от биология, нито пък съм някакъв защитник на ГМО. Даже и не пускам сериозни статии, които оборват много от твърденията на противниците на ГМО - говоря за научни изследвания, а не за публицистика. Както и да е - следва (според мен) интересното мнение на професор от Пловдивския университет.

 

У нас разбира се се знаем - всеки - разбира или не - дава мнение по
всякакви въпроси. Защо не и за ГМО.
И ако за храни, съдържащи ГМ продукти нещата са наистина така - всеки
трябва да има ПРАВО да избира. Добре е изборът да е информиран, но и
упоритото "Аз не искам да ям ГМ продукти" също има своето място.
Не така обаче стои въпросът с ОТГЛЕЖДАНЕТО на ГМО - ПРАВОТО на тези,
които не искат в България да се отглежда ГМО влиза в конфликт с моето
ПРАВО, ако аз искам да отглеждам ГМО. И тогава влиза в действие науката,
която да каже, доколко аз, отглеждайки ГМО, мога да засегна други права
на останалите. И тук кои са повече - "за" или "против" няма абсолютно
никакво значение. И глупости от рода на това, че пчелите мутират около
ГМ насаждения или други български приноси към анти-ГМО говоренето са
непростими, още повече че ни излагат ш особена светлина като образована
нация. Средновековното - "изгори ги" няма място в цивилизования диалог -
колкото ти имаш право - толкова имам и аз.
Правителството трябвало да реши кое е най-добро за българското
земеделие, хайде, де! - Няма го вече ЧОВЕКА, който вземаше такива
решения - сега нещата се ръководят от пазара, а не от сълзливите реплики
на неуки ТВ водещи. "Биологичното земеделие" било най-добро за България
и така сме щели да забогатеем. Интересно кой пречеше на това земеделие
да се развие за близките 20 години. То едно нормално земеделие не можем
да развием като хората, та камо ло биологично, което иска култура и
съвест да не лъжем, каквито са в доста голям дефицит у нас. Нито от ГМО,
нито от биологичното земеделие ще спечелим кой знае колко. Но нека да ги
оставим да се развиват нормално, без истерични крясъци и извиване на
ръцете на управляващите, че те, както не им нито до ГМО, нито до
биолгогично земеделие, току виж направили отново закон, който ще трябва
да се оправя след няколко месеца.

Проф. Иван Минков

__._,_.___


 



Тагове:   мнение,   ГМО,


Гласувай:
2



1. mamkamu - +
14.04.2010 13:19
Премерена позиция! Всъщност и аз нямам отношение към ГМО поради простия факт, че не ми се учи тепърва генетика :) А на разни "материали" в интернет, особено написани от ултраеколози, не ми се ще да вярвам.
цитирай
2. luben - Нарочно
14.04.2010 13:35
не пуснах статии, които оборват всичко, дето анти-гмо-тата говорят, защото и аз обичам да прочета повечко и по-внимателно, да го обмисля преди да си имам позиция.

Това, което искрено ме очудва е нежеланието от научаване и разбиране на фактите. Всеки, който я знае, я не знае (по-вероятно) какво е ген, как се правят промени, как работи генетиката, какви са резултатите, какви са възможностите се изказва - работата напомня така много опасенията, че като заработи реакторът в ЦЕРН ... земята щяла да изчезне. Поне там съм говорил с Литов, чел съм и други автори и знам за какво става въпрос. За ГМО-тата ми трябва повечко време, но по всичко личи, че хората, разбиращи от футбол и политика нямат проблем да научат генетиката за 10-15 минути с всичките и особености!

А малцина се замислят, че без развитие на генетиката, много болести и проблеми на човечеството най-вероятно няма да се излекуват. На много хора (и животни, а вероятно и растения) - няма да може да се помогне, когато е необходимо. То и автомобилът нанася огромни щети, но ... айде да се откажем от него. Самолети падат и убиват хора, но айде да ходим с конски впряг по света (както е било навремето и е нямало такива масови трагедии с превозни средства). И още куп аргументи...
цитирай
3. анонимен - Аз пък разбирам нещо от биология. ...
14.04.2010 20:03
Аз пък разбирам нещо от биология. Ако някой не вярва, можем да се поизпитаме. Ако трябва да бъдем коректни, най-обикновената селекция също е генна модификация. Къде е въпросът? В методите за получаване на нови сортове ли? Глупости на всяка крачка! Дали мутациите, които ще счетем за полезни ще бъдат предизвикани от физически или химически фактори, няма никакво значение. Радиацията например се използва от десетилетия за създаване на нови сортеве. И какво от това - невежата вижда в това опасност за скъпоценното си здраве. Същият започва да обърква една манджа от хербециди, антибиотици, Е-та номер еди кой си и т.н. и...генно инженерство, без да знае какво представлява последното. Не само трябва да има ГМО, а и трансгенни организми! Да, трансгенни организми! Само по такъв начин бихме могли да добием промишлени количества свръхценни лекарства, някои от които могат да решат глобални здравни проблеми.
Това, с което трябва да се внимава е, че трябва да се направят всички възможни усилия да се запази сортовото разнообразие, както и това на домашните животни. Притеснява ме това, че разни партии със силно намалена притегателна сила и очевидна интелекуална недостатъчност вземат борбата против ГМО за знаме, организират концерти и спявки, играейки си с обикновеното човешко желание да живеем здрави. Благодаря на luben и проф.Минков за изказаната позиция.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: luben
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535885
Постинги: 111
Коментари: 563
Гласове: 3308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031